Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Μιά "κλήση" από τη Θεσσαλονίκη. (όχι τηλεφωνική)

Τον Οκτώβριο του 2005 βρέθηκα το τριήμερο της 28ης μαζί και με ένα φιλικό ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη. Μείναμε σε ένα ωραίο ξενοδοχείο ακριβώς στην είσοδο στα Λαδάδικα και ακριβώς μέσα από τον κεντρικό δρόμο είσοδο της πόλης προς την παραλιακή. Ιδανικό μέρος γιατί μπορούσαμε με μιά ανάσα περπατώντας να μπούμε στο κέντρο της πόλης από την παραλία αλλά και μέσα από τους πεζόδρομους των λαδάδικων.
Το αυτοκίνητό μου το άφηνα σχεδόν μπροστά από την είσοδο του ξενοδοχείου πάνω στην αρχή του πλακόστρωτου δρόμου που οδηγεί πιό βαθιά στα λαδάδικα.(φυσικά πάντα με το ειδικό σήμα στο παρπριζ και στα πλαγια μπροστινά παράθυρα ώστε να φάινεται η αναπηρική ταυτότητά του) Πραγματικά περάσαμε πολύ όμορφα τότε,και δεδομένου ότι είχα χρόνια να επισκεφτώ τη Θεσσαλονίκη. Πραγματικά γοητέυτικα !!

Πέρασαν τα χρόνια στο μεταξύ άλλαξα και το αυτοκίνητό μου και πέρσι τον Οκτώβρη ή Νοέμβρη (δεν θυμάμαι ακριβώς) πήρα από τον Δήμο της Θεσσαλονίκης μιά ειδοποίηση για ένα πρόστιμο που μου είχε επιβληθεί για παράνομη στάθμευση. Το ποσό της κλήσης ήταν 64 ευ.
Εδώ στην Αθήνα μέχρι τώρα τέτοιου είδους κλήσεις ειδικά Δήμοτικής Αστυνομίας πάντα τις παραγράφω μετά από προσκόμιση της κλήσης στο Δήμο και με την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων που αποδεικνύουν ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου είναι ο Αμεα κλπ κλπ, Μετά από την σχετική αίτηση και αφού περάσει ένα εύλογο διάστημα δέχεσαι νέα ειδοποίηση ότι η κλήση σου παραγράφηκε.
Παρόλο το μακρινό της απόστασης το ίδιο είχα σκοπό να κάνω και σ'αυτή τη περίπτωση. Πήρα λοιπόν τηλ τον Δήμο και τους ανάφερα το γεγονός. Ευτυχώς που είχα κρατήσει και αντίγραφο της άδειας του παλιού μου αυτοκινήτου για να τους τη στείλω με φαξ ώστε να αποδειχθεί ότι ήταν αναπηρικό. Δεν ασχολήθηκα με τον τόπο της παράβασης γιατί από την ώρα που κόπηκε η κλήση φαίνεται ότι πρέπει να ήταν μπροστά από το ξενοδοχείο που μέναμε.
Μετά από αρκετές πάσες σε τηλέφωνα μέχρι να βρώ τον/την τελευταίο/α αρμόδιο/α, μιά κυρία μου είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα γιατί από το καλόκαίρι και μετά (του 2008) βγήκε μιά απόφαση εισαγγελέα που απαγορεύει τέτοιου είδους επιοίκιες (για ΑμεΑ κλπ) για παράνομες σταθμεύσεις. Λες και αδιαφορορήσαμε για τις ειδικές θέσεις που υπάρχουν παντού στον Δήμο της Θεσσαλονίκης (αλλά και παντού στη χώρα) και σταθμεύσαμε όπου βρήκαμε!!
Μού έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι!! Δεν πίστευα αυτό που άκουγα και ένοιωσα μιά αηδία!! Προσπάθησα να κρατήσω τη ψυχραιμία μου και πολύ φυσιολογικά ρώτησα και ζήτησα να πάρω με φαξ την απόφαση αυτή, που λογικά πρέπει να είχαν στον Δήμο. Οπως και το όνομα του Εισαγγελέα. Μού είπε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δεν τις έχουν οι Δήμοι αλλά η Τροχαία (Αστυνομία) της Θεσσαλονίκης από τους οποίους παιρνουν τις σχετικές ειδοποιήσεις, και πως αν ήθελα θα έπρεπε να αποτανθώ προς αυτούς.
Φυσικά δεν πρόχώρησα παρά πέρα, έριξα από μέσα μου τα γ...σταυρίδια της ψυχής μου και τα μπ...λικια που τους αξίζουν. Από τέτοια απόσταση και μετά από τέτοια "αποστομωτική" απάντηση απλά θα γινόμουνα ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ και θα χάλαγα την ψυχική μου ισορροπία.
Κράτησα τις ευχάριστες αναμνήσεις από την παραμονή μου τότε στη Θεσσαλονίκη και πλήρωσα σαν καλός πολίτης το πρόστιμο εδώ στην Αθήνα.

10 σχόλια:

  1. εάν έχεις όρεξη να διευθύνεις μια τρομοκρατική οργάνωση (με target group αυτούς τους κηφήνες) προσφέρω τα γκαζάκια μου και το χρόνο μου.
    ένας ...νομοταγής πολίτης που θυμάται το άρθρο 114 (το παλιό)...:-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάκη φιλε, μου πάρε πακέτο και το δικό μου προηγούμενο γραφόμενο ακόμα και τα μειλ που σου έστειλα και στείλε τα όπου θέλεις κι εγώ ξέρεις πως πάντα επώνυμα λειτουργώ και κανέναν κερατά δεν φοβαμαι....

    @-Ενικολο, πιστεύω να διάβασες και το δικό μου προηγούμενο ποστ για τα χάλια που μας δέρνουν...
    Αισχος είμαστε τελικα...
    Ωρες ώρες νοιώθω πως είμαι η τρελλή του χωριού όταν κάνω κάτι τέτοιες κινήσεις(και δεν ήταν η πρώτη αυτή, ουτε και θα είναι η τελευταία)που δεν έχουν καμιά ανταπόκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με αφορισμούς αγαπητοί φίλοι, δεν βγαίνει τίποτε, είτε ένας διαβάσει αυτήν εδώ την καταγγελία, είτε κανένας, το ότι βρίσκονται άνθρωποι που καταγγέλουν την κακοδαιμονία που μας δέρνει, είναι το σημαντικό.

    Εγώ θα πω το εξής, γιατί στη δράση πάντα υπάρχει αντίδραση. Στη ΚΕΔΚΕ τους κατείγγειλε κανείς τους δημοτικούς λειτουργούς της Θεσσαλονίκης για την παρερμήνευση του νόμου? Στη Γενική Συνομοσπονδία Ατόμων ΑμεΑ? π.χ. στον Τύπο για να "εκθέσουν" εαυτόν? Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, στον Συνήγορο του Πολίτη?

    Αναφέρω μονάχα ενδεικτικά κάποια όργανα που ασχολούνται με την προάσπιση των δικαιωμάτων ομάδων ατόμων που εντάσσονται σε συγκεκριμένες διατάξεις, ευεργετικές συνήθως, του νόμου.

    Θα μου πείτε "πιάσε αυγό και κούρεφτο", βέβαια, καθώς κανείς δεν έχει ούτε τη διάθεση, ούτε την όρεξη να κυνηγά φαντάσματα στον κυκεώνα του ελληνικού -ανθρωποφάγου- δημοσίου και των παρακλαδιών του. Εννοείται!

    Γι' αυτό και θα κρατήσω αυτήν εδώ τη δημοσίευση, όπως και την προηγούμενη της Παναγιώτας, ως καταθέσεις που γίνονται, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τσίγκλισμα των ανευθυνουπεύθυνων του Ελλαδιστάν.

    Και δεν είναι καθόλου ασήμαντο κάτι τέτοιο, το αντίθετο μάλιστα... Την καλησπέρα μου σε όλους και όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παναγιώτα , τη διάβασα και τη δική σου ανάρτηση και αγανάχτησα εξ ίσου!
    εγώ το ξαναλέω :
    θα έρθει κάποια στιγμή που η καθημερινότητά μου και τα προσωπικά μου προβλήματα δε θα με δεσμεύουν τόσο πολύ.
    και τότε θα ξεκινήσω να βάζω γκαζάκια.
    δεν πάει άλλο.
    δε ξέρω αν τα γκαζάκια μπορούν να αλλάξουν σημαντικά πράγματα αλλά :
    α) προσφέρουν άμεση δράση
    β) είναι εύκολα στη χρήση (σε αντίθεση με "ΚΕΔΚΕ,Γενική Συνομοσπονδία Ατόμων ΑμεΑ, Γενική Γραμματεία Ισότητας, Συνήγορο του Πολίτη, κλπ")
    γ)΄και να μην αλλάξει τίποτα, ξεδίνεις βρε αδερφέ...
    δ)εκφράζουν την αθάνατη φράση που πρωτοάκουσα από τους ACTIVE MEMBER "...αφού δε σέβεστε, θα με φοβάστε..." που είναι και του χαρακτήρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι φίλοι μου ότι εδώ τουλάχιστον η παρέα μας και ευάισθητοποιημένη είναι και έχει guts.
    Παναγιώτα φυσικά δεν περίμενα διαφορετική απάντηση από σένα. Θα το κάνω και θα τα βάλω πλάι πλάι.
    Ενίκολο θα σέχω υπόψιν μου και σευχαριστώ¨-))
    Μαριαλένα μου Σε νοιώθω και είσαι παντα δίπλα μου !
    τα συνοδοιπορικά φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποια οργανα και ποια προασπιση δικαιωματων ευαισθητων ομαδων? στην ελλαδα προασπιζοτε μονο τα συμφεροντα των πολιτικων, των παπαδων και των οικονομικα ισχυρων γιαυτους δεν υπαρχουν νομοι, οι παπαδες μπορουν να μας κλεβουν, να βιαζουν τα παιδια μας, να μας διωχνουν απο τα σπιτια και τις εκτασεις (βλ βατοπάιδι και κατασκηνωση αμεα κτλ) και δεν τρεχει ΄΄καστανο΄΄ ολοι βγαινουν αθωοι. Μονο τους μικρομεσαιους κινηγα η δαγκανα του νομου. Ειδατε ποτε κανενα υπουργικο αμαξι να παιρνει κληση? φυσικα και οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ βρε παιδιά, αυτή η Ελλάδα με πληγώνει και ας είναι η πατρίδα μας, πολύ με πληγώνει, έτσι που έχει καταντήσει η πλειοψηφία των πολιτών να σκέφτεται και να δρα...

    Αγαπητέ μου ΕΝικολό, δεν συμφωνώ με τα γκαζάκια ή την χρήση βιας, γιατί τα φαινόμενα τα βλέπουμε ήδη στη καθημερινότητά μας με τους νεαρούς που παίρνουν γκαζάκια και καδρόνια και βαριοπούλες και σπάνε αμάξια που περνάνε μέρα μεσημέρι από το Κολωνάκι και καίνε μαγαζιά εκεί. Αυτή τη βία δεν τη θέλω με τίποτα, γιατί θεριά ανήμερα θα καταντήσουμε και δεν θα ξέρουμε γιατί θα πολεμάμε και ποιούς στο τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. OTI KAI NA KANOUME KATI 8A BROUME NA TO FONAKSOUME -TI 8A LEGATE AN KANAME OLI AUTO POU LEEI O NOMOS-MALON 8A IMASTAN MIA XARA-ALA POIOS TA KANEI TORA ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στο www.stavraetos.blogspot.com πήρα από τον καλό φίλο Suspect μιά άλλη αιχμηρή απάντηση για το ίδιο θέμα που άπτεται της νομοταγής. Παραθέτω το σχόλιό του εδώ και αμέσως μετά την απάντησή μου. Ετσι μιά που μιλάμε για νόμους να μπαίνουν κάποια πράγματα στη θέση τους.
    -------------------------------------------------
    Suspect
    αγνοια του νομου δεν δικαιολογειται σενιορ...

    καλα εκανε ο εισαγγελεας και τα εκοψε γιατι επαιρνε ο γιος, η κορη, ο νοθος αδερφος του αμεα αυτοκινητο και το παρκαρε οπου ηθελε.

    ολοι το χρησιμοποιουσαν πλην του ανθρωπου που πραγματικα ειχε αναγκη.
    ---------------------------------------------
    Sakis
    Αν ο Εισαγγελέας ήθελε να εφαρμοστεί ο νόμος που αφορά στη κυκλοφορία στους δρόμους των τόσων πολλών! αναπηρικών τότε να έβρισκε τρόπους να περιορίσει τα φαινόμενα αυτά που είναι ντροπή για τον χώρο μας. Το ομολογώ. Αλλά πιστέυω ότι είναι μεμονωμένα (ξέρώ ότι δεν συμφωνείς αλλά επετρεψέ μου να έχω άλλη γνώμη)
    Υπάρχει διάταξη που λεεί ότι το αναπηρικό αυτοκίνητο πρέπει να το οδηγάει ΜΟΝΟΝ ο δικαιούχος και αν αυτός δεν είναι ο οδηγός τότε το οδηγάει ο εντεταλμένος οδηγός αντ'αυτού αλλά με ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΑ τον αναπηρο. Αν ο ανάπηρος είναι κατάκοιτος τότε επιτρέπεται να το οδηγήσει ο εντεταλμένος οδηγός σε μιά εύλογη ακτίνα πέριξ της οικίας και για άμεσες ανάγκες όπως ψώνια, συνεργείο ανεφοδιασμό καυσίμων κλπ.
    Αυτά περί νόμων . Ο Εισαγγελέας αν είχε την πρόθεση να εξαλείψη και καλά τέτοια φαινομενα , που δεν είχε, έπρεπε να το ψάξει αλλιώς και όχι να πετάει ελαφρά τη καρδία διατάξεις. Γιατί εγώ που το αυτοκίνητο είναι στην κυριολεξία τα πόδια μου αλλά και τόσων άλλων συμπασχόντων, το να μπορέσω να παρκάρω όσο πιό κοντά μπορώ στον προορισμό μου ή κάπου που θα μπορέσω πιό βολικά (πάντα χωρίς να ενοχλώ ) είναι υψίστης σημασίας αν λαβουμε υπόψιν την βαρύτητα των αναπηριών τις καιρικές συνθήκες κλπ κλπ. Αλλιώς ο κύριος Εισαγγελέας και το ανάλγητο κρατος να κουνηθεί επι τέλους και να πράξει το αυτονόητο. Στις ΝΟΜΙΜΕΣ υποτίθεται θέσεις στάθμευσης να φροντίσει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο με τρεις ειδικές θέσεις που να περιφρουρούνται από την Δημοτική Αστυνομία (που μου κόβει τις κλήσεις παρεπιπτόντως) να προσφέρει δηλ και κάποιο έργο στους εμποδιζόμενους πολίτες από το να τους κάνει τη ζώη δύσκολη.
    Οσο αυτό δεν συμβάινει στην Ευρωπαική Ελλάδα και όσο καταπατούνται οι ελάχιστες θέσεις που ΜΟΥ ανήκουν τόσο θα ΑΠΑΙΤΩ την επιείκεια από τις Αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή