Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Ο ορισμός της βλακείας


Έπεσα τυχαία πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη βλακεία. Για κάποιο λόγο μου άρεσε πάρα πολύ (ίσως με αφορά :-)?).
Το βρήκα ενδιαφέρον γιατί έμαθα δύο πράγματα που δεν ήξερα :

α. Το πρώτο είναι ότι κάποιος προσπάθησε να δώσει έναν ρεαλιστικό ορισμό για τη βλακεία. Κατά τη γνώμη μου τα κατάφερε αρκετά καλά. Αυτός ο κύριος είναι ιστορικός και οικονομολόγος και λέγεται Κάρλο Τσιπόλα. Τον ορισμό τον έδωσε το 1988 και έχει ώς εξής :
"Βλάκας είναι αυτός που προκαλεί ζημιά σε κάποιον άλλο αλλά παράλληλα δεν πετυχαίνει κάποιο πλεονέκτημα για τον εαυτό του ή ακόμα και υφίσταται ζημιά και ο ίδιος. Η ζωή μας είναι γεμάτη απώλειες χρήματος, χρόνου, ενέργειας, ησυχίας και καλής διάθεσης, λόγω των απίθανων πράξεων κάποιου παράλογου πλάσματος που μας τυχαίνει τις πιο απρόσμενες στιγμές και ζημιώνει, ακυρώνει και δυσκολεύει τη ζωή μας, χωρίς να έχει απολύτως τίποτα να κερδίσει από τις πράξεις του".

β. Το δεύτερο που έμαθα είναι ότι υπάρχουν τα βραβεία Δαρβίνου τα οποία αποτελούν μια αναγνώριση για όσους «συνέβαλαν στη βελτίωση της ανθρώπινης γενετικής δεξαμενής αποχωρώντας από αυτή με τρόπο θεαματικά βλακώδη». Ένα παράδειγμα; Ο 33χρονος Άγγλος που τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ήθελε να διαπιστώσει αν το μπουφάν που φορούσε μπορούσε να αντέξει τις μαχαιριές.

Αυτά τα βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα και επίκαιρα και είπα να σας τα μεταφέρω.
Θέλω να κλείσω με μια από τις πολλές διαφορές μεταξύ βλάκα και έξυπνου που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα :
Ο έξυπνος μπορεί να κάνει το βλάκα. Το αντίστροφο δεν ισχύει.

Πηγή : Allostyle: Η δύναμη της βλακείας

2 σχόλια:

  1. Ξέχασα να γράψω ότι ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της βλακείας που την κάνουν αιώνια και αήτητη, είναι ότι ο βλάκας ποτέ δεν ξέρει ότι είναι βλάκας για να αυτοδιορθωθεί.
    Αυτό με προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς δεν ξέρω αν πρέπει να ερμηνεύσω θετικά το γεγονός ότι το άρθρο για τη βλακεία το βρίσκω τόσο διασκεδαστικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το παρακάτω κλασσικό πόνημα του καθηγητή Ευάγγελου Λεμπέση είναι όλα τα ... λεφτά:

    Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ

    Σταύρος

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή