Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ιταλία: Εισήγηση για κατάργηση της μπούργκας

Ρώμη

Υπέρ της υιοθέτησης νόμου που να απαγορεύει τη μπούρκα και το νικάμπ (μουσουλμανικό ένδυμα που καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια) τάσσεται η Ιταλίδα υπουργός Ισότητας Μάρα Καρφάνια, λέγοντας ότι αποτελούν σύμβολα υποταγής των γυναικών και εμπόδιο στην πολιτική αφομοίωσης.
Στο πλαίσιο συνεδρίου για τα δικαιώματα των γυναικών η Ιταλίδα υπουργός διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στον θρησκευτικό συμβολισμό, αλλά στις ιστορίες που καλύπτονται με τα πέπλα αυτά, ιστορίες γυναικών, στις οποίες απαγορεύονται τα βασικά δικαιώματα, όπως η παιδεία, ή η ευκαιρία να βρουν εργασία.

Η Μάρα Καρφάνια έκανε, επίσης, γνωστή την πρόθεσή της να συζητήσει το θέμα με την υπουργό Παιδείας, Μαριαστέλλα Τζελμίνι, και με τον υπουργό Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, προκειμένου «να απαγορευθούν η μπούρκα και το νικάμπ στα σχολεία, βασικοί χώροι χειραφέτησης και αφομοίωσης, ώστε να σταλεί ένα σαφέστατο μήνυμα».

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Βιττόρια Φράνκο, ζητά «να γίνει μια προσπάθεια, ένα πολιτιστικό άλμα, που να βοηθήσει τις ίδιες τις γυναίκες μουσουλμανικής θρησκείας να απελευθερωθούν από τα σύμβολα αυτά».


Muslim woman, image by www.religion-spirituality.org

Ωστόσο, ο ιμάμης Ελζίρ Εζεντίν, εκπρόσωπος της Ένωσης Ισλαμικών Κοινοτήτων Ιταλίας (Ucoii), απαντά ότι «δεν προκύπτει να υπάρχουν μαθήτριες που παρουσιάζονται στα διάφορα σχολεία με μπούρκα, αλλά μόνο με μαντήλα. Αν η υπουργός γνωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις, ας τις καταγγείλει».

Επιπλέον, η Μάρα Καρφάνια τάχθηκε και «υπέρ ενός νόμου, που να προστατεύει ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ από τις διακρίσεις, την περιθωριοποίηση και τις ρατσιστικές συμπεριφορές, διότι ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελούσε σίγουρα μια ξεκάθαρη ένδειξη πολιστικής προόδου».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
--------------------

6 σχόλια:

  1. ξεχνάει φαίνεται ἡ ὑπουργός ἰσότητας ὅτι ἡ καθολική ἐκκλησία δέν δέχεται τό ..διαζύγιο καί καθαγιάζει πλήρως μόνο τόν πρῶτο γάμο.
    νά καταργηθεῖ λοιπόν καί τό σταυρουδάκι;
    τό ἔχουνε χάσει οἱ Ἰταλοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγώ θέλω να σταθώ στην ανάγκη που νοιώθει η χ υπουργός μιας σύγχρονης χώρας να προστατεύσει ομοφυλόφιλους και τρανσέξουαλ διοτι "θα αποτελούσε ένδειξη πολιτιστικής προόδου"!
    Τέλος πάντων, σε άλλον πλανήτη ζούν αυτοί? Δηλαδή από όλα τα προβλήματα ρατσιστικών συμπεριφορών σε μια κοινωνία (πχ σε αναπήρους,σε έγχρωμους, σε μετανάστες, σε γυναίκες, σε φτωχούς, κλπ) η μπούρκα και οι πούστηδες είναι η προτεραιότητα?!?!?
    Χαλεποί καιροί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @enikolo
    δέν εἶναι καθόλου κακό νά ἔχουν ὁλοι οἱ ἄνθρωποι ἴσα δικαιώματα ἄσχετα μέ τό πῶς διαχειρίζονται τό σῶμα τους καί τά γεννητικά τους ὄργανα καί ἄν πρέπει ἡ νομοθεσία νά ἐγγυηθεῖ γιά τά δικαιώματα τῶν μειονοτήτων δέν βρίσκω καθόλου κακό νά τό κάνει. αὐτό πού μοῦ κάνει ἐμένα ὄμως ἐντύπωση εἶναι ὅτι ἡ χ ὑπουργός χρωματίζει τήν καθαρά ρατσιστική της διάθεση ἔναντι μίας θρησκείας (ἐν προκειμένω τοῦ Ἰσλάμ) ἀφ'ἑνός προτάσσοντας ὡς φενάκη τήν "προοδευτική" θέση της ἔναντι τῶν gay γενικῶς ἐνῶ ἀφ'ἐτέρου τά κακῶς κείμενα τοῦ καθολικισμοῦ περνᾶνε στό "ντούκου".
    Πολύ διαβασμένη ἡ θέση τῆς ὑπουργοῦ , καί γι'αὐτό καθίσταται ἄκρως ἐπικίνδυνη γιά τά δικαιώματα ὅλων (τῶν Ἰταλῶν μόνο;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ιταλιδα σκαλίζει πληγές, και ανακατέυεται εκέι που δεν την σπερνουν. Η κάθε γυνάικα ενδυματολογικά μπορεί να φοράει ότι θέλει. Οπως, συμφωνώ ο καθένας διαχειρίζεται το σ΄ψμα του και αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει. Αρκει΄να μην ενοχλεί.
    Τι να κάνουμε κυρία ιταλίδα έτσι είναι το Ισλάμ . Οι γυναίκες δεν πρέπει να τα δέιχνουν όλα φόρα παρτίδα ( δεν θέλω να παρεξηγηθώ ,ούτε να δηλώσω φαν της μπουρκας της μαντήλας ή του φερετζέ.) Οι μειονότητες πρέπει να έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Τελειά και παύλα. Δεν χρειάζονται καμμία ευρωπαία υπουργό για να τους προστατέυσει δήθεν από την κακοπέραση που κατά την ίδια υποδηλεί ένα μαντήλι . Αλλωστε δεν είναι όλες οι μαντηλοφορούσες καταπιερσμένες. Μόνες τους σαν πιστές του Ισλαμ το διάλεξαν.
    Από την άλλη άποψη όμως υπάρχουν στις χώρες τους γεγονότα και καταστασεις φανατισμού του κράτους που είναι φυσικά κατάπτυστα και χρήζουν παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας. Βλ. Ιραν, Σ. Αραβία, Πακιστάν, Αφγανιστάν κλπ.
    Αλλο όμως το ένα κι άλλο το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Gabriel συμφωνώ με την αυτοδιάθεση του σώματος, διαφωνώ όμως ότι η συγκεκριμένη κατηγορία χρειάζεται προστασίας και ακόμα περισσότερο διαφωνώ με το ότι το να είσαι γκέι αφορά αποκλειστικά το τι κάνεις στο κρεββάτι σου, αλλά σίγουρα είναι τεράστια και δύσκολη κουβέντα. Απλά , όπως λές και εσύ, έχουν καταλήξει (οι γκέι) να αποτελούν πλέον το άλοθι και το πρόσχημα όποιου θέλει να φανεί μοντέρνος και προοδευτικός.
    Sakis, συμφωνώ ότι η υπουργός κάτι άλλο θέλει να πεί:-)
    Παρ'όλα αυτά, οι πιστές όπως διάλεξαν να είναι ισλαμίστριες ή απλά μουσουλμάνες ή whatever , έτσι διάλεξαν να μείνουν και στην ιταλία ή στη γαλλία κλπ.
    Και μπορεί σε αυτές τις χώρες να πρωτογεννήθηκε η ιδέα του "φοράμε ότι θέλουμε" , αντίθετα με τις αραβικές χώρες απ'όπου κατάγονται, αλλά όταν η ένδυση είναι ένδειξη θρησκευτικών και όχι απλά κοινωνικών πιστεύω , τότε προκύπτει το θέμα του "προκαλώ", άρα και του ενοχλώ. Επίσης μεγάλη κουβέντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γι αυτό και είπα οτι η Ιταλίδα άνοιξε τους ασκοπυς του Αιόλου. καθόλου απλό θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή