Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Επικίνδυνη Γνώση

Στο τηλεοπτικό ντοκουμέντο του BBC, Επικίνδυνη Γνώση, o David Malone ρίχνει τη ματιά του σε 4 ιδιοφυείς μαθηματικούς : τους Georg Cantor, Ludwig Boltzmann, Kurt Gödel και Alan Turing !

Η μεγαλοφυής σκέψη των παραπάνω επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων μας. Όμως, κατά τραγικό τρόπο ο ιδιοφυής τους νους, τους οδήγησε στην τρέλα και τελικά στην αυτοκτονία !

Η ταινία ξεκινάει με τον Georg Cantor, τον μεγάλο μαθηματικό η δουλειά του οποίου αποτέλεσε τη βάση για τα περισσότερα απο τα μαθηματικά του 20ου αιώνα. Πίστευε ότι ήταν αγγελιοφόρος του Θεού και τελικά κατέληξε στην τρέλα προσπαθώντας να αποδείξει τις θεωρίες του για το άπειρο.

Η προσπάθεια του Ludwig Boltzmann να αποδείξει την ύπαρξη των ατόμων και η ενασχόλησή του με τις πιθανότητες της στατιστικής μηχανικής και της θερμοδυναμικής, τελικά τον οδήγησαν στην αυτοκτονία.

Ο Kurt Gödel, o εσωστρεφής φίλος του Einstein, απέδειξε ότι υπάρχουν λογικές προτάσεις μη αποδείξιμες, καταδεικνύοντας έτσι τους περιορισμούς των μαθηματικών. Η ζωή του τελείωσε σε ένα σανατόριο, αρνούμενος να δεχτεί τροφή επειδή φοβόταν ότι θα δηλητηριαστεί.

Τέλος, ο Alan Turing, ο μεγάλος αποκρυπτογράφος του Bletchley Park, πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, αυτοκτόνησε έχοντας αποδείξει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιές λογικές προτάσεις είναι μη αποδείξιμες.

Στην ταινία εμφανίζονται οι τελευταίοι απο τη μεγάλη σειρά των στοχαστών που ασχολούνται με αυτό το ακανθώδες ζήτημα, δηλαδή αν υπάρχουν πράγματα που τα μαθηματικά και το ανθρώπινο μυαλό δεν θα μπορέσουν ποτέ να προσεγγίσουν. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι μαθηματικοί Greg Chaitin και Roger Penrose.

Η Επικίνδυνη Γνώση θίγει ορισμένα απο τα πιό σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αληθινή φύση της πραγματικότητας, που οι μαθηματικοί στοχαστές προσπαθούν ακόμη να απαντήσουν.

Mπορείτε να δείτε ΟΛΟ το σχετικό video του ΒBC εδώΕπικίνδυνη Γνώση


ΥΓ1: Αυτή είναι η πρώτη μου ανάρτηση. Αν και σχετικά ... περιθωριακή, εύχομαι να σας αρέσει. Λυπάμαι που το video είναι στα Αγγλικά και χωρίς Ελληνικούς υπότιτλους.


ΥΓ2: Όμως το δεύτερο video που παραθέτω έχει ελληνικούς υπότιτλους και τιτλοφορείται: Η ιδιοφυία του Δαρβίνου. Είναι νομίζω μία ενδιαφέρουσα προσθήκη στην προηγούμενη όμορφη ανάρτηση :)

ΥΓ3: Όσες και όσοι βρήκαν την παραπάνω θεματολογία "βαριά", δείτε το παρακάτω μουσικό video, που ελπίζω να σας αποζημιώσει ....

 Ray και Diana

3 σχόλια:

  1. Σταύρο καλωσόρισες στη συντροφιά των Ανωνύμων!

    Να γράφεις αυτά που σε εκφράζουν και μην ανησυχείς καθόλου για το αν είναι "περιθωριακά" ή όχι, γιατί σε αυτήν εδώ τη σελίδα δεν προσπαθούμε να αποδείξουμε κάτι, για να είμαστε "κάπως"...

    Καλή και δημιουργική συνέχεια,
    Μαριαλένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστώ για την υποδοχή Marialena :)

    Αναποδίδω με ... Renee Olstead και Barbara Morrison

    Don't Touch Me

    Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σταύρο καλώς ήλθες με τα όμορφά σου!! απόλα είχα ο μπαξές σου και τον απόλαυσα. Το μουσικό χαλάρωμα στο τέλος ιδανικό!!
    επί του προκειμένου, έχω να πώ ότι είναι πολλάκις η μοιρα της διάλυσης του μυαλού και το σκληρό τίμημα μεγάλων ιδιογυών!!

    Παραπέμπω με τη σειρά μου για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο του Ναμπόκωφ " Η άμυνα του Λούζιν" και δευτερευόντως στην ομώνυμη ταινία.
    Καλό μήνα σε όλους
    Ομορφος ο Νοέμβρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή