Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Νόμπελ Ειρήνης 2009 στον Μπαράκ Ομπάμα!

Ξαφνιασμένοι οι Αμερικανοί πολίτες, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πληροφορήθηκαν πως η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών, απένειμε στον νυν Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, το Νόμπελ Ειρήνης για το 2009, μόλις εννέα μήνες μετά από την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με έκπληξη και ταπεινότητα από μέρους του ο Πρόεδρος Ομπάμα αποδέχτηκε την τιμή που του έγινε καθώς θεωρεί πως αυτό το βραβείο δείχνει τον δρόμο για όλες τις προκλήσεις του 21ου αιώνα που θα αντιμετωπίσουν τα έθνη ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την Σουηδική Ακαδημία, το Νόμπελ Ειρήνης για το 2009, δόθηκε στον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο "για την πρωτοβουλία του να μειώσει τους πυρηνικούς εξοπλισμούς, να μειώσει την ένταση με τον Μουσουλμανικό κόσμο και να αναπτύξει την διπλωματία και συνεργασία, παρά τον απομονωτισμό".


Barrack Obama, image by www.femalefirst.co.uk

Όμως, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Επιτροπής των Νόμπελ, οι Αμερικανοί πολίτες την υποδέχτηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς επικρατεί πως ήταν πολύ νωρίς για να του απονεμηθεί ανάλογο βραβείο για την πολιτική του.

Τι να σημαίνει άραγε σημειολογικά η βράβευση του Ομπάμα σε διεθνές επίπεδο? Είναι ευλογία ή κατάρα ο τίτλος που θα φέρει από εδώ και μπρος, τόσο για τα διεθνή συμφέροντα της χώρας του, αλλά και για την ισορροπία του τρόμου που διατηρείται ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή?

Ειδικά σε μια περιοχή όπως η λεκάνη της Μεσογείου που τυχαίνει να βρίσκεται και η δική μας χώρα, στο μεταίχμιο μεταξύ Ανατολής και Δύσης και με ανοιχτά ακόμα ζητήματα στη περιοχή, όπως η κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τους Τούρκους, την ανυπόστατη προπαγάνδα περί "Μακεδονικού" ζητήματος από τη ΠΓΔΜ, την υλοποίηση της "Μεγάλης Αλβανίας" με το Κόσσοβο να βράζει ακόμα εν μέσω αλυτρωτικών ιδεολογιών, το Παλαιστινιακό σε πλήρη εξέλιξη, όπως και τα Αμερικανικά στρατεύματα που δεν έχουν αποχωρήσει ακόμα από τις πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές του Αφγανιστάν και του Ιράκ, το Νόμπελ Ειρήνης στον Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει σαν ωρολογιακή βόμβα.

Το τι γραμμή θα ακολουθήσει μετέπειτα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός και εκτός της χώρας του, απομένει να φανεί, καθώς τα συμφέροντα για μιαν κερδοφόρα πολεμική βιομηχανία, καθώς και για διατήρηση του status quo ως ρυθμιστή της Παγκόσμιας Ειρήνης, έχουν θέσει προ πολλού την Αμερική στο στόχαστρο για τις επεκτατικές της διαθέσεις σε όλον τον κόσμο.

Πάντως, αν θέλει να τιμήσει πραγματικά την βράβευση που γίνεται στο πρόσωπό του ως εκφραστή μιας καινούργιας πραγματικότητας στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τότε ο Μπαράκ Ομπάμα, έχει αναλάβει ένα ιδιαίτερα βαρύ αλλά και σημαίνον καθήκον από εδώ και μπρος, να προάγει την παγκόσμια ειρήνη σε διεθνές επίπεδο. Θα φανεί στη πορεία αν η Ιστορία θα τον δικαιώσει, ή όχι, εξαιτίας της τακτικής που θα ακολουθήσει.

Links: Surprised, humbled Obama awarded Nobel Peace Prize
Obama Peace Prize win has Americans asking why? | Reuters

Marialena, 9/10/2009

4 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ, ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ??
    Ρε παιδιά, δώστε μου και εμένα ενα NOBELακι...
    Οχι για εμένα, για την φουκαριάρα την γειτόνεισα.
    Ρε ξουτ απο εδώ. ΒΑΡΒΑΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλιστα ένα νόμπελ εκ των προτέρων για ειρηνικές πράξεις που δεν έχουν γίνει. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν νόμπελ όχι για κάτι έχει πραγματοποιηθεί αλλά για κάτι που προσδοκάμε την πραγματοποίησή του Σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουν τον τίτλο αυτού του νόμπελ και αντί να λέγεται Νόμπελ ειρήνης να το λέμε Νόμπελ προσδοκίας της ειρήνης και μεταξύ μας αυτό είναι το πιο σωστό, διότι νόμπελ δίνονται κάθε χρόνο αλλά η ειρήνη αιμορραγεί κάθε χρόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εἴτε πρόκειται γιά νόμπελ-ἄλλοθι ὅσων ἀποφάσεων θά ἐπιβληθοῦν χάριν μιᾶς "κάποιας" εἰρήνης..
    εἴτε ἁπλῶς ἀκόμα ἕνα βραβεῖο χάνει τή σημασία του.
    Μήπως θά ἦταν σκόπιμο νά δοῦμε τά βιογραφικά τῶν νορβηγῶν βουλευτῶν (αὐτοί ἀποφασίζουν) καί μετά νά τό ξανασυζητήσουμε;
    Φανταστεῖτε ἕνα ἀνάλογο βραβεῖο ἀπό τό Ἑλληνικό Κοινοβούλιο.. κι ἐδῶ σταματῶ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστός ο Ανώνυμος!!! ¨-)))

    Διαφωνό πλήρως με το βραβείο όσο και αν ο εν λόγω πρόεδρος είναι ακόμα συμπαθής.

    Να βραβέυεσαι για μία ειρήνη που δεν πέτυχες ακόμα δεν το κατανοώ. Πολιτική κίνηση το βλέπω και καλά για να τον δεσμέυσουν να μην ανήξουν τα γεράκια κανέναν καινούργιο πόλεμο.
    Ολα τα άλλα είναι αντε μη πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή