Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΩΝ

*ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΑΛΤΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΛΑ. ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ**ΠΡΙΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΑΛΤΕ ΜΟΥΣΙΚΟΥΛΑ. ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ*

Δεν έχω κάτι ιδιαίτερο ή συγκεκριμένο να πώ. Δεν ανακάλυψα καμία κρυμμένη αλήθεια που θέλω να μοιραστώ μαζί σας πατριώτες. Ούτε, βέβαια, ανακάλυψα κάποιον τρόπο για να μπορέσουμε οι πολίτες αυτού του τόπου να νιώσουμε καλύτερα.

Απλά, μου έρχονται τελευταία κάποιες αποσπασματικές σκέψεις στο νου τις οποίες δεν ακούω από πουθενά αλλού και αρχίζω και νιώθω ότι είμαι μόνος ή τρελλός ή τραγικά παραπλανημένος. Είπα λοιπόν να τα γράψω σε αυτό το άσυλο σκέψεων και ιδεών μπας και τα βγάλω από μέσα μου.

Βασικά, ανήκω στους σαραντάρηδες που κράτησαν το εφηβικό χούι να μην τους αρέσουν οι ειδήσεις. Στο θέμα της ενημέρωσης δεν έχω αλλάξει καθόλου από όταν ήμουν παιδί. Τότε δεν μπορούσα να κάτσω ούτε λεπτό μπροστά στην ΕΡΤ ή στην ΥΕΝΕΔ όταν έδειχναν ειδήσεις.Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τον ALPHA ή τον ANT1 κλπ.
Ότι άποψη έχω πάνω στα εθνικά και στα διεθνή στηρίζεται κυρίως σε γνώσεις από βιβλία (λίγα) και συζητήσεις (πολλές).

Τους τελευταίους μήνες όμως, πέραν από αυτή την έμφυτη απέχθεια στα ΜΜΕ, αποφεύγω συστηματικά και ενσυνείδητα πλέον,να ακούσω ειδήσεις στην TV ή στο ράδιο έστω και για λίγο. Παρ'όλα αυτά, επειδή δεν είμαι ερημίτης, όσο και να μην θέλω να γίνω κοινωνός της so called ενημέρωσης , όλο και κάποια αποσπάσματα πέφτουν στα αυτιά ή τα μάτια μου. Και αυτά είναι που προκαλούν τις σκέψεις που σας έλεγα πρίν.

Ακούω τα ΜΜΕ, τους υπουργούς να αναγγέλουν περικοπές σε επιδόματα και μισθούς στρατιωτικών. Δεν έχω πρόβλημα σαν στρατιωτικός να παίρνω 200 ή 300 ευρώ λιγότερα από τον επόμενο μήνα.Ειλικρινά. Μπορώ να βεβαιώσω τον κόσμο ότι το 99% των παιδιών που μπήκαμε στο στρατό μέσω πανελληνίων τις εποχές 85-95 , δεν είχαμε τα λεφτά στο μυαλό. Είμασταν αυτά τα παιδιά που διαβάζαμε ΠΤΗΣΗ ή ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ στο λύκειο και αποφασίσαμε να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα.Με κόπο και προσπάθεια. Γιατί πχ στο λύκειό μου, είχαμε περάσει σε ΑΕΙ (το 1992) 15 από τα 60 παιδάκια.Τα υπόλοιπα παιδάκια δεν τα κατάφεραν. Και δε βάλαμε μέσο (γιατί δεν είχαμε ούτως ή άλλως) ούτε μας έκανε κανείς χάρη.Αυτό (ότι δεν είχαμε τα λεφτά στο μυαλό μας) το αποδυκνύει και το γεγονός ότι πχ από τα 80 παιδάκια που είχαμε μπεί στη σχολή, στις πρώτες 20 ημέρες είχαν παραιτηθεί τα 40. Όταν ένας (ή μια πλέον) δεκαοχτάρης που έχει γράψει το λιγότερο 18 στις πανελλήνιες τον Μάιο, τρέχει σαν "το μούλο" (όπως λένε στη σχολή μου) στις 0530 το πρωί κάτω από φωνές και πίεση τον Οκτώβρη, τη στιγμή που οι άλλοι μοναδικοί δύο από το νομό του που έγραψαν παρόμοιο βαθμό, πηδάνε συμφοιτήτριες σε πάρτυ πρωτωετών στην Πληροφορική ή στην Νομική (και καλά κάνουν μην παρεξηγηθώ), δεν έχει στο μυαλό του τα 800 ευρώ που θα παίρνει σε 4 ή πέντε χρόνια (και για το υπόλοιπο της καρριέρας του).Και όσοι έχετε παιδιά το ξέρετε.
Και να σας πώ κάτι? Αυτά τα ηλίθια παιδιά (στη ΣΣΕ,ΣΝΔ,ΣΙ,ΣΜΥΝ,ΣΜΥ,ΣΤΥΑ,ΚΛΠ ΚΛΠ) έχουν την αφέλεια να παίρνουν κουράγιο στις δοκιμασίες που περνάνε επί χρόνια μόνο και μόνο από το χτύπημα στην πλάτη από τους ανωτέρους τους ή από τη φωτογραφία που βάζει η μαμά στο σαλόνι.
Και να σας πώ κάτι άλλο?Αυτά τα παιδιά δεν τα υπερασπίζεται μπροστά σε εκατομύρρια έλληνες κανένας Λαζόπουλος όταν πέφτουν μέσα σε παγωμένα νερά και δεν τους θάβουν ποτέ (ΠΑ) ή όταν χάνουν χέρια σε ατυχήματα (ΠΝ) ή όταν σπάνε ραχοκοκαλιές (ΜΥΚ) κλπ κλπ , όπως κάνει για παιδιά που σκοτώνονται από σπόντα παρασυρμένα από την αδιαφορία των γονιών τους οι οποίοι μετά κλαίνε θεατρικά στην κάμερα.
Αυτά λοιπόν τα χαζά παιδάκια, ας τους κόψουμε το μισθό αν κάνει καλό στην πατρίδα. Και ας παίρνουν 1500 ευρώ σαν υποπλοίαρχοι για να λείπουν 300 ημέρες το χρόνο από το σπίτι.Και ας πηγαίνουν τα παιδιά τους στο δημόσιο σχολείο σε τμήμα με 7 ελληνόπουλα και 23 αλβανάκια (δεν έχω τίποτα με οποιοδήποτε παιδί , απλά αν μιλήσετε με δάσκαλο θα σας εξηγήσει ότι ένα τέτοιο τμήμα μοιραία "παέι πίσω" λόγω ανομοιογένειας).Και ας πηγαίνει το παιδί της τελευταίας παρουσιάστριας της ΕΡΤ στα καλύτερα ιδιωτικά αφού η μαμά φέρνει στο σπίτι 10.000 με 50.000 το μήνα. No problem πατριώτες.
Αλλά μην το κάνετε με αυτόν τον τρόπο.Μην μας βγάζετε μαλάκες σε έναν λαό που :
α. Εναν λαό που... αποτελεί τη μόνη σκέψη που μας κάνει την κούραση υποφερτή στις ασκήσεις και τις αποστολές που (συνεχώς) συμμετέχουμε.
β. Εναν λαό που... διακομίζουμε σε νοσοκομεία με κίνδυνο τις ζωές μας από ακριτικές περιοχές όταν το υπόλοιπο κράτος τον έχει χεσμένο.
γ.Εναν λαό που... αποτελεί τη μόνη δικαιολογία στις γυναίκες μας που μεγαλώνουν παιδιά σαν ζωντοχήρες.
δ. Εναν λαό που... είμαστε οι μόνοι που βοηθάμε σε καταστροφές χωρίς να είναι δουλειά μας ή να αμοιβόμαστε.
ε.Εναν λαό που... τη σημαία του κουβαλάμε καθημερινά στα καπέλα μας και που τα παιδιά του κάνουμε (ή κάναμε) άντρες.
Εμείς,δεν θα κάνουμε απεργία ούτε θα κλείσουμε δρόμους.Και αν κάποιοι που δεν γνωρίσαμε ποτέ πριν 40 χρόνια έκαναν χούντα, υπήρξαν και κάποιοι άλλοι που έκαναν αντιχούντα (βλέπε κίνημα ναυτικού, Α/Τ ΒΕΛΟΣ κλπ) και για τους οποίους κανένας νέος σήμερα δεν ξέρει τίποτα.
Και όλη η ηγεσία του στρατεύματος από τότε αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο. Η ηγεσία των πολιτικών που τα έκανε μαντάρα πόσες φορές έχει αλλάξει?.....
Και παρακλώ όποιον πατριώτη διαβάζει να μην με πάρει για φασίστστα γιατί θα του πώ το εξής:
Έλεγε τις προάλλες ένας γεωργός στην κάμερα : "δεν τα βρήκαμε με την κα υπουργό!Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί....".
Και ρωτάω : πόσο φασιστικό είναι να ΄σε σταματάω στο δρόμο και να πρέπει να με πέισεις ότι έχεις ανάγκη για να περάσεις?
Ποιός είναι ο αγώνας άραγε? Πχ τον Παναγούλη (για όποιον τον θυμάται ακόμα) του σακατεύαν τα πόδια απλά για να πεί "έλεος" και δεν έλεγε.Κατάπιε σχοινιά και πηρούνια απλά για να αποφύγει να πεί "έλεος".Αυτό το καταλαβαίνω ότι είναι αγώνας.Ο γεωργός τι αγώνα κάνει στο μπλόκο?Τι ακριβώς θυσιάζει και τι ακριβώς επιδιώκει?
Μήπως δε θυσιάζει τίποτα και διεκδικεί χρήματα (άσχετα αν τα δικαιούται ή όχι, είναι αγώνας για χρήματα στην τελική).
Θέλω να καταλήξω ότι στην Ελλάδα τα έχουμε κάνει τόσο χάλια που πλέον έχει χαθεί κάθε έννοια.
Δεν νομίζω ότι το πρόβλημά μας είναι το έλλειμα ή η οικονομική κρίση.
Νομίζω ότι το πρόβλημά μας είναι οι αξίες και το σύστημα τους.
Στην πατρίδα μας σήμερα , απλά δεν υπάρχει σύστημα αξιών.

Και για να το τραβήξω λίγο ακόμα , θα έλεγα ότι αν σκεφτούμε σαν δύο διαχρονικές και απρόσωπες οντότητες, από τη μία το λαό και την άλλη το στράτευμα, θα μπορούσαμε να πούμε το εξής :
ο ίδιος ο λαός που κατηγορεί τον στρατό για σπατάλες και μη αξιόμαχο είναι
... αυτός που επιχειρεί κάθε μέρα να τον διαφθείρει πέρνωντας τηλέφωνα σε όποια κωλοτρυπίδα μπορεί να υποχρεωθεί για να μην κάνει βάρδια ο κανακάρης στο φυλάκιο,
....είναι αυτός που ψήφισε έναν πρωθυπουργό αμέσως μετά που είπε ευχαριστώ στους Αμερικανούς για την ήττα στα Ίμια,
....είναι αυτός που τώρα που μιλάμε έχει υπουργό επικρατείας κάποιον που μόλις πριν κάποιος μήνες αποκαλύφτηκε ότι είπε ότι τη σημαία θα την πάρει το κύμα,
...είναι αυτός που πληρώνει γιατρούς για να μην κάνει θητεία το παιδί ή αυτός που ψηφίζει όποιον υποσχεθεί λιγότερη θητεία,
κλπ κλπ κλπ κλπ.

Τελειώνοντας αυτό το παράπονο , θέλω να πώ ότι δεν είναι όλοι οι Έλληνες ίδιοι. Και βέβαια δεν είναι και όλοι οι στρατιωτικοί ίδιοι. Άπλά έχουμε αρχίσει πλέον την ισοπέδωση και είναι αναμενόμενο να τη πληρώνουν πρώτα τα στοιχεία του κράτους . Όμως , όχι κύριε, ΔΕΝ είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Και αν θέλει ο λαός να εξευτιλίζει το στρατό του, δικαίωμα του.Αυτός τον πληρώνει, αυτός τον διατηρεί αυτός τον κατευθύνει, αυτός τον επανδρώνει στην τελική.
Αλλά αυτό θέλει?
Ή απλά του βιάζουν ένα από τα παιδιά του και αυτός δεν το έχει πάρει χαμπάρι?
Και αν η άμυνα της χώρας (όπως και τα σώματα ασφαλείας) φτάσουν στο τέλμα να ξέρετε ότι δεν ξαναφτιάχνουν.

2 σχόλια:

  1. ΥΓ: Διαβάζοντας εκ των υστέρων το κείμενό μου διαπίστωσα ότι οφείλω να προσθέσω μια διευκρίνιση :
    και τα παιδιά που υπηρετούν στο στράτευμα χωρίς πανελλήνιες πχ εποπ σε καμία περίπτωση δεν το κάνουν για τα λεφτά.Απόδειξη αυτού αποτελεί΄το ότι από τους 5.000 περίπου εποπ των τελευταίων χρόνων , έχουν απομείνει στο ΠΝ περίπου 1700!....
    Όποιος πιστεύει ότι το να κόψεις τους μισθούς των στρατιωτικών είναι σωστό και ότι οι στρατιωτικοί δεν κερδίζουν τα λεφτά τους, τον προσκαλώ/προκαλώ να δηλώσει υποψηφιότητά (ή αυτός ή το παιδί του) στην επόμενη προκύρηξη εποπ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε καταλαβαινω 100% και συμφωνω μαζι σου 100%

    ΑπάντησηΔιαγραφή