Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Οι αποκαλυψιακοί......

Σπάνια φίλοι μου (μάλλον ποτέ) δεν έχω αναρτήσει άρθρο άλλου. Αυτό όμως που διάβασα
σήμερα σε φιλικό μπλογκ, τόσο πολύ μου άρεσε που μπήκα στον πειρασμό να αναρτήσω εδώ το πρώτο του μισό. Διαβάστε το και μπορεί να βρείτε περιγραφές του ίδιου του εαυτού σας μέσα. Εγώ βρήκα με αρκετή απογοήτευση (αλλά αρκετή ειλικρίνεια να το παραδεχτώ).
Απολαύστε......

"
  • Κυκλοφορεί μία ασθένεια στα μπλογκ που λέγεται "αποκαλυψίαση". Το προφίλ ενός αποκαλυψισιακού έχει ώς εξής: Μέχρι κάποιο σημείο ήταν ιδιώτης, υπό την έννοια ότι το μόνο για το οποίο είχε εμπεριστατωμένη άποψη ήταν το άμεσα κοντινό του περιβάλλον και το δικό του συμφέρον. Κάποια στιγμή, είτε μέσω του blogging είτε δια άλλου ερεθίσματος, ξαφνικά ανοίγουν τα μάτια του και βλέπει το φως. Γίνονται αδικίες, στον κόσμο υπάρχει ο πόνος και οι καλοί δεν νικούν πάντα. Τότε αγανακτεί και θέλει να φωνάξει, να πει σε όλους αυτό που ανακάλυψε. Με το γνωστό σε όλους CopyPaste και χωρίς να καταβάλει καμμία άλλη προσωπική εργασία όπως να διασταυρώσει αυτά που αντιγράφει, παπαγαλίζει με στεντόρεια φωνή για να τραβήξει την προσοχή.
  • Ενίοτε ο αποκαλυψισιακός έχει λέγειν και εκφραστικότητα τέτοια που να του φέρει αναγνώστες και επισκεψιμότητα, οπότε σε αυτή την περίπτωση περνάει στο επόμενο στάδιο, αυτό του "σύνδρομου του σωτήρα" ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, το σύνδρομο του ψωνίσματος, κατά το οποίο ο αποκαλυψισιακός ψωνίζεται με την επισκεψιμότητα και νομίζει ότι έγινε ο νέος Larry King. Κοινό γνώρισμα σε όλους τους πάσχοντες είναι η ψευδαίσθηση ότι με την αποκάλυψη και μόνο ενός γεγονότος θα συνταράξουν το Πανελλήνιο δίνοντας έναυσμα για κοινωνικές αλλαγές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί αναπόφευκτα σε απογοήτευση, περισσότερη οργή και ακόμα "συνταρακτικότερες" αποκαλύψεις, ένας φαύλος κύκλος που συνήθως γίνεται αντιληπτός από τους ίδιους μόνο, ενίοτε δε πυροδοτεί άπειρα πανομοιότυπα spam στα γραμματοκιβώτια αθώων παραληπτών που καμμία όρεξη δεν έχουν να διαβάζουν το ίδιο άρθρο από εκατό διαφορετικούς αποκαλυψισιακούς, μιας και η πρόσβαση σε διαδικτυακές εφημερίδες είναι κάτι που απολαμβάνει ο πάσα εις κοινός θνητός(όχι μόνο οι αποκαλυψίες-ψευδορεπόρτερ).
  • Η αλήθεια όμως είναι άλλη.
  • Ο άνθρωπος είναι ον αγελαίο και μιμητικό. Ακολουθεί την αγέλη και μιμείται αυτό που κάνουν όλοι. Αυτό είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας και χάρη σε αυτές τις δύο ιδιότητες, ακολουθώντας και μιμούμενοι, μαθαίνουμε να μιλάμε, να περπατάμε, την αλφαβήτα, όλα όσα μαθαίνει ένας άνθρωπος στη ζωή του. Σαν ενήλικες διατηρούμε αυτές τις δύο ιδιότητες. Ακολουθούμε τις μόδες, μιμούμαστε πρότυπα και υιοθετούμε στη συμπεριφορά μας αυτό που κάνουν και οι άλλοι. Αυτό είναι κάτι που δεν ελέγχεται. Όσοι νομίζουν ότι δεν ακολουθούν το κοπάδι, απλά ακολουθούν κάποιο άλλο κοπάδι, συνήθως μικρότερο. "

2 σχόλια: