Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Το νέο σπίτι των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι πια γεγονός. Από το Σάββατο 20 Ιουνίου 2009, το υπερσύγχρονο κτίριο που σχεδιάστηκε με σκοπό την ανάδειξη των θησαυρών του Ιερού Βράχου, μέσα από το φυσικό περιβάλλον τους δίπλα από την Ακρόπολη των Αθηνών.

Με συμβολικό εισητήριο εισόδου 1€ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, η επίσκεψη στο καινούργιο στολίδι της πόλης μας, είναι παραπάνω από απαραίτητη. Με πρόσβαση δίπλα στον Σταθμό του Μετρό "Ακρόπολη", το Μουσείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 8 μμ, για να θαυμάσουμε από κοντά τα ευρήματα που διασώθηκαν από τη επέλαση των βαρβάρων και την φθορά του χρόνου στην Ακρόπολη.

Image Hosted by ImageShack.us
Το νέο Μουσείο Ακρόπολης, (c) Μαριαλένα, 2009

Τα εγκαίνια του Μουσείου θα καλυφθούν τηλεοπτικά ζωντανά από την Ελληνική Τηλεόραση 1 στις 8 μμ, το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Ο σύνδεσμος του Μουσείου της Ακρόπολης, θα σας κατατοπίσει για το όλο εγχείρημα και οτιδήποτε χρειάζεται για να αγοράσετε τα εισητήριά σας ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: The Acropolis Museum.

Εν μέσω χαλεπών καιρών, ίσως η λειτουργία ενός τέτοιου χώρου πολιτισμού σε μια Αθήνα παρακμάζουσα, να αποτελεί έναν πολύ βασικό λόγο να μην ξεχάσουμε το όραμα της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, που έθεσε επί τάπητος την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και όχι Ελγινείων όπως ονομάζονταν κάποτε εσφαλμένα και να συνεχίσουμε μέσα από διαβήματα και διαμαρτυρίες, να απαιτούμε την επιστροφή τους στον χώρο που φτιάχτηκε ειδικά για να τα φιλοξενήσει άμα τη επιστροφή τους από το Βρεταννικό Μουσείο στην χώρα μας.

Ο νυν υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, είπε όχι στον δανεισμό των κλοπιμαίων από την Αγγλία, αφού κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε την παράνομη κατοχή των βίαια αποσπασμένων ζωοφόρων από τον Ναό του Παρθενώνα και την Καρυάτιδα που αποσπάστηκε από το Ερεχθείο, κατά την διάρκεια της αποχώρησης των Τούρκων από τον περιφραγμένο και οχυρωμένο Βράχο από τα στατεύματα του Κιουταχή που υποχωρώντας, συνετέλεσαν περαιτέρω στην καταστροφή των Αρχαίων Μνημείων, ενώ ο Λόρδος Έλγιν έλαβε φιρμάνι να τα αποσπάσει από την αρχική τους θέση, με ισχυρισμό την "προστασία" τους από τις εχθροπραξίες.

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε ξανά στο λίκνο τους όσα ο πολιτισμός των ισχυροτέρων μας στέρησε εδώ και δυόμιση αιώνες που το Ελληνικό Κράτος συστάθηκε από τις στάχτες του. Μπορούμε να συνδεθούμε ξανά με όσα με ενώνουν με τον λαμπρό πολιτισμό των Ελλήνων του 5ου αιώνα π.Χ. μέσα από την επίσκεψή μας στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Μαριαλένα, 18/6/2009

1 σχόλιο: